Wat is diabetes type 1

Wat is Diabetes type 1? Het is een auto-immuunziekte. Door een fout in het afweersysteem worden de cellen die insuline produceren (bètacellen in de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier) vernietigd. Daardoor maken de bètacellen geen of nauwelijks meer insuline aan.

Tot zover de medische uitleg.

Hieronder probeer ik, in mijn eigen woorden, het wat eenvoudiger uit te leggen.

Wat is diabetes type 1, eenvoudig uitgelegd

Iedereen heeft energie nodig, dat haal je vooral uit eten en drinken. Als je iets eet of drinkt met koolhydraten zet dat zich in je lichaam om in glucose. Die glucose komt in je bloed. Om die glucose om te zetten naar energie heeft je lichaam insuline nodig.

Insuline werkt als een sleutel. Het maakt de cellen open, zodat de glucose in de cellen kan. En in de cellen wordt het omgezet in energie.

Als je type 1 diabetes hebt, maakt je lichaam die sleuteltjes niet aan. De cellen gaan niet open en de glucose kan niet in de cellen komen.

De enige manier waarop je diabetes type 1 kunt behandelen, is met insuline therapie.

Insuline therapie

Ik draag een insulinepomp. Deze pomp zorgt ervoor dat ik door de dag heen precies genoeg insuline in mijn lichaam krijg.  Ik stel de pomp zelf in, maar overleg altijd met mijn diabetesverpleegkundige of artsen.

Maar mijn pomp houdt geen rekening met eten, drinken, het leveren van inspanning, stress, het weer etc. Dus ben ik zelf de hele dag bezig om met behulp van mijn pomp, mijn waardes zo goed mogelijk te houden. Dat doe ik door het toedienen van insuline, via mijn insulinepomp, of het eten van (snelle) koolhydraten.

En dat is knap lastig. Ik ben er namelijk de hele dag en soms ook ’s nachts mee bezig. Waslijsten aan gedachten gaan de hele dag door mijn hoofd. Daar heb ik een artikel over geschreven: lees hier over wat ik allemaal moeilijk vind aan het hebben van diabetes type 1.

Hoe kom je er vanaf?

Daar kan ik kort over zijn. Er is geen oplossing voor het genezen van diabetes type 1.

De medische zorg is er nu vooral op gericht om het dagelijks leven van mensen met diabetes type 1 makkelijker te maken.

Hoe je aan diabetes type 1 komt, weet trouwens ook nog niemand. Hoe ik ontdekt heb dat ik diabetes type 1 heb, lees je in mijn diagnose verhaal.

Verschillende typen diabetes

Diabetes type 2, waar in de media best veel aandacht voor is en voor wordt gewaarschuwd, komt bij 90% van de mensen met diabetes voor.

Ik heb de chronische ziekte diabetes type 1, die bij 10% van de mensen met diabetes voorkomt. Omdat ik dat niet wil verstoppen, laat ik het gewoon zien. Zoals het is.

Dat doe ik via deze website, mijn Youtube kanaal en andere sociale media. Ik laat mijn leven zien en daar hoort diabetes type 1 gewoon bij.

Ik geef geen medische tips, daarvoor kan je het beste contact opnemen met je medische team.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *