Waarom ik blog en vlog over mijn leven met diabetes type 1

Na mijn definitieve diagnose (lees mijn diagnose verhaal), was ik op zoek naar ervaringen van anderen met diabetes type 1. Waar lopen ze tegenaan en hoe gaan ze ermee om.

Voor mijn gevoel stond mijn wereld op zijn kop en ik zocht naar herkenning. Ik vroeg mij af hoe anderen hun leven leiden met diabetes. En waarom kon ik daarover maar heel weinig vinden.

10% van mensen met diabetes hebben type 1

In de media is veel aandacht voor diabetes type 2, dat 90% van de mensen met diabetes heeft. Dat zijn ongeveer 900.000 mensen.

Mijn type diabetes komt voor bij 10% van de mensen die diabetes hebben. Daar is veel minder aandacht voor. En dat begrijp ik.

Maar ik ben wel op zoek naar informatie over diabetes type 1. Sinds kort heeft het Diabetes Fonds een community opgericht, speciaal voor mensen met diabetes type 1: https://www.diabetestype1.nl/ 

Daar ben ik al heel blij mee! Maar ik ben vooral op zoek naar verhalen van mensen met mijn type diabetes. Ik vind het heel fijn om die verhalen te lezen. En ik zou ze ook graag willen zien in vlogs en video’s.

Waarom? Daarom!

Ik ben nog steeds bezig met het leren omgaan met, en accepteren van diabetes. Wat ik zeker weet, is dat ik dit op een positieve manier wil oppakken. Ik wil graag een positieve draai geven aan mijn leven met diabetes type 1.

Misschien kan ik iets betekenen voor anderen. Dat is de reden dat ik ben gaan vloggen en bloggen over mijn leven met diabetes.

Verbeterpuntjes

Tot nu toe ben ik over mijn blogs best tevreden, in hoeverre je dat kunt zijn over je eigen “werk”… Mijn vlogs vind ik leuk om te maken, maar ik merk dat ik er de diabetes-dingen liever uitlaat. Het is gewoon niet leuk om te laten zien.

En daar ligt een groot verbeterpunt voor mij. Juist dat is wat ik namelijk wil laten zien.

Ik gun mezelf gewoon nog even de tijd om de balans hierin te vinden. En ik hoop dat jullie mij die tijd ook willen geven.

Wat ik tot nu toe bereikt heb

Ik ben nu een paar weken bezig en wat ik al bereikt hebt:

 • een heerlijk gevoel, omdat ik veel van me af kan schrijven en praten;
 • een hoop energie;
 • positieve feedback van mensen uit mijn omgeving;
 • positieve feedback van mensen met diabetes type 1;
 • fanmail:-), zie deze vlog bij minuut 5:17: Fanmail, bloemen en diabetes-ellende #rollercoaster

Wat ik hoop te bereiken

Wat ik hoop te bereiken door het maken van vlogs en blogs over mijn leven met diabetes type 1? Ik hoop dat anderen er iets aan hebben. Dat kunnen andere mensen zijn met diabetes, die de herkenning misschien fijn vinden. Of mensen die in hun omgeving te maken hebben met diabetes, die er misschien wat informatie uit kunnen halen.

Het maken van vlogs en blogs, wat ik nu doe, is voor mij stap 1.

Stap 2 is het maken van video’s die meer gericht zijn op diabetes. Hierbij kun je denken aan:

 • wat zit er altijd in mijn handtas;
 • welke hulpmiddelen heb ik nodig;
 • wat mag ik wel en niet eten;
 • wat doet mijn diabetespomp;
 • waarom ik alles aan diabetes moeilijk vind; hier heb ik al een artikel over geschreven: Wat ik moeilijk vind aan het hebben van diabetes type 1
 • sporten;
 • etc.

Maar ik wil ook video’s gaan maken met andere mensen die diabetes hebben. En anderen die met deze chronische ziekte te maken hebben. Zodat hun verhalen ook verteld worden. En anderen er misschien iets aan hebben.

Toekomstmuziek?

Ik zit te spelen met het idee om organisaties te benaderen. Misschien willen ze een samenwerking met me aangaan. Om zo, op een positieve manier, meer aandacht te geven aan diabetes type 1.

Ik weet nog niet precies hoe dat vorm zou moeten krijgen. Misschien kan ik:

 • video’s gaan maken in samenwerking met een organisatie;
 • spreker worden;
 • columns schrijven.

Maar ik weet zeker dat er meer komt. Meer van Het is mij Linda.

4 antwoorden
 1. Iris Vogt
  Iris Vogt zegt:

  Goed verhaal Linda! Ik zou het zelf interessant vinden om te zien hoe het in de praktijk gaat. Jouw stap 2 eigenlijk 😊 Omdat ik geen flauw benul heb en het dingen (denk ik) meer in perspectief zet: wat er nu allemaal bij komt kijken als je diabetes hebt. Anyway, je hebt een mooie site gemaakt en ik vind het knap van je dat je er zo’n positieve draai aan geeft! Keep up the good work!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *