Afhankelijk zijn, is moeilijk Het is mij Linda

Ik ben afhankelijk. Afhankelijk van:

 1. Insuline(pomp);
 2. medische benodigdheden;
 3. koolhydraten;
 4. anderen.

Dat vind ik heel moeilijk, irritant en vervelend. Maar het is ook een heel eng gevoel. En ik kan er soms echt paniekerig van raken.

1. Afhankelijk van insuline(pomp)
Voor de meeste mensen is de insulinepomp die ik draag en waarin insuline zit, gewoon een apparaat. Maar ik ben er afhankelijk van. Totdat er een oplossing gevonden is voor het genezen van diabetes type 1.

2. Afhankelijk van medische benodigdheden
Ik heb een waslijst aan medische benodigdheden nodig. Zo ploft er elk kwartaal een doos op de mat (figuurlijk hè, want het past echt never-ever-nooit-niet door de brievenbus) en weet ik de weg naar de apotheek blind te vinden.

Hierbij kan je denken aan:

 • Batterijen voor mijn pomp
 • Reservoirs die ik vul met insuline
 • Katheters zodat de insuline vanuit het reservoir naar mijn infuus kan
 • Infuus-setjes zodat de insuline in mijn lichaam gebracht kan worden
 • Stripjes om mijn waardes te kunnen meten
 • Naalden om in mijn vingers te kunnen prikken
 • Insuline

Deze spullen heb ik écht nodig. En dat voelt nogal afhankelijk.

3. Afhankelijk van koolhydraten
Als ik een hypo heb of dreig te krijgen (ik voel dit gelukkig meestal zelf goed), heb ik snelle koolhydraten nodig om mijn waarde weer omhoog te krijgen. Daarvoor gebruik ik altijd Dextro, maar dat kan ook bijvoorbeeld ranja of cola zijn. Dit wordt allemaal snel opgenomen. Maar Dextro heb ik het liefste, want dat werkt voor mij als een tierelier! Dus deze heb ik altijd bij me, behalve als ik het vergeet zoals je in deze vlog: Fanmail, bloemen én diabetes-ellende… #rollercoaster kunt zien.

Daarnaast heb ik ook gewone koolhydraten nodig, want als de Dextro is uitgewerkt, heb je de kans weer omlaag te kelderen. En koolhydraten houden dat tegen. Dus nadat ik Dextro heb genomen, neem ik nog altijd iets zoals bijvoorbeeld een (ontbijt)reep als ik onderweg ben. En als het (bijna) etenstijd is, ga ik gewoon eten en anders pak ik gewoon iets waar ik dan zin in heb.

4. Afhankelijk van anderen
Ik vind het fijn als mijn omgeving zo min mogelijk last heeft van mijn diabetes. Maar soms zit juist dát me in de weg, waardoor het juíst misgaat en ik ze nodig heb. Lekker tegenstrijdig hè? Ik zal wat voorbeeldjes geven:

 • Niet mijn waardes willen meten om de boel niet op te houden. En dan dus in de problemen komen, wat uiteindelijk veel tijd kost om op te lossen en waar iedereen dan last van heeft.
 • Vooral altijd zeggen dat niemand rekening met mij hoeft te houden. En dat je dus een Kerstdiner voorgeschoteld krijgt dat mega onhandig is tijdens de feestdagen… Lees daarover meer in het artikel Help! De feestdagen komen eraan, dat ik voor JDRF Nederland mocht schrijven.
 • Een aankomende hypo tijdens een vergadering negeren, omdat de afspraak vast bijna is afgelopen. En je het daarna wel even oplost. Die vergadering loopt dan natuurlijk uit en jij zit dan trillend en bevend die hypo op te lossen. En iedereen kijkt mee

En dan moet ik soms ook leunen op mijn directe omgeving. Vaak is dat John.

Hij helpt me soms bij het plaatsen van mijn infuus (in mijn rug zelf een naald inbrengen onder een hoek van 30 graden is best lastig), neemt dingen van me over als ik een hypo heb, leeft met me mee als ik misselijk ben van een hyper, gaat vaak mee naar ziekenhuisafspraken, luistert naar me, denkt met me mee, etc.

Die “etc.” mag je trouwens best een paar pagina’s ruimer nemen…

Al doende leert men

Ik heb geleerd dat ik anderen soms nodig heb en dat dat oké is. Maar dat is vooral theorie. In de praktijk vind ik dat best lastig.

En jij, vind jij afhankelijk zijn moeilijk?

Heb jij diabetes type 1 en herken jij jezelf in mijn verhaal? Of sommige onderdelen van mijn verhaal? Laat het me in een reactie weten! Ik lees ze allemaal én graag!

En mocht je aanvullingen hebben, laat ze achter. Dan kunnen anderen dat ook lezen, zodat ze er misschien iets aan hebben.

Voor iedereen die dit blog leest en geen diabetes type 1 heeft, laat het me gerust weten als je vragen hebt. Ik beantwoord ze graag!

2 antwoorden
 1. Linda
  Linda zegt:

  Heel herkenbaar. En dan vooral niet willen vragen om hulp omdat je anderen niet tot last wil zijn. Maar eigenlijk zegt alles in je dat je juist wel even hulp wil op zo’n moment.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *